Femorale - +25 Years
Available shells
Photo gallery
Sally Kaicher Cards
Peggy Williams Cards
 
No message at this time.
Be the first to post a comment.



Schelpen verzamelen op Roatan, Honduras door Marcus Coltro
 

Het is niet eenvoudig om Roatan te bereiken vanuit Brazilë. Omdat we – zoals gebruikelijk – de trip niet hadden gepland, waren de meeste vluchten volgeboekt en waren er weinig alternatieven. De meeste vluchten die op Roatan landen komen uit de Verenigde Staten, maar onze duiker, Paulo Gonçalves, heeft geen visum, dus moesten we naar Panama vliegen, een tussenstop maken in Costa Rica, een nacht overblijven in Tegucigalpa, de hoofdstad van Honduras, de volgende dag naar San Pedro Sula vliegen en vandaar met heel klein vliegtuig (dat wel zelfgebouwd leek) naar Roatan gaan. Paulo had nooit eerder gevlogen, voor hem was dus alles even opwindend (toen we eenmaal weer thuis waren was hij er dan ook behoorlijk ziek van…)


Zie de fotopresentatie »

We hadden een hele dag voor de boeg in Tegucigalpa, dus gingen we naar het Antropologisch Museum. Schelpen speelden een rol gedurende het grootste deel van de geschiedenis van Honduras in de vorm van handwerk tot muziekinstrumenten en ook als voedsel. Voor diegenen die denken het boren in kiezen en het vullen van gaatjes moderne ontwikkelingen zijn, moeten de vreemde en vermoedelijk pijnlijke tandversiering van zo’n honderd jaar geleden een hele openbaring zijn.

Onze vriend, Tony McCleery, wachtte ons op in de haven van Roatan en vandaar ging dan ook ons eerste uitstapje. Vanwege ons korte verblijf beperkten we ons tot de westkust en gingen we naar Barbareta Eiland. Ik begreep meteen waarom Roatan één van de beste plaatsen in de Cariben is om te duiken: de wateren zijn er bijzonder mooi en vol leven. Maar niet vol schelpen ….Het zeeleven is behoorlijk indrukwekkend, zelfs na alle trips die we al gemaakt hebben. Ik had mijn onderwatercamera meegenomen, zodat ik jullie in ieder geval een aantal foto’s kan laten zien.


Zie de fotopresentatie »

Omdat ik de laatste keer één van Tony’s dreggen verspeeld had (die raakte vast en de lijn brak), had ik hem beloofd een nieuwe mee te brengen. Ik had een zeer nauwkeurige tekening gemaakt om er een zelf te kunnen bouwen en ging roestvrijstalen delen kopen. Na smerig te zijn geworden bij het selecteren van de onderdelen, zaagde ik een aantal grote roestvrijstalen buizen, van ongeveer 30 cm in doorsnede en 60 cm lengte. Onderwijl kreeg ik een idee: waarom zou ik niet een netwerkje monteren aan het einde van de buis om dat als een dreg te gebruiken? Ik hoef niet uit te leggen dat het op die manier gemakkelijker te monteren en ook mee te nemen zou zijn. Het idee pakte goed uit, maar de plek waar we het uitprobeerden, bracht ons geen goede resultaten. Tony hield de dreg en zal het op andere plaatsen uitproberen. Hij is bijzonder stevig en kan zelfs harde klappen op de rotsen doorstaan.

Eén van de schelpen waarnaar we zochten was Conus kulkulcan, een mooie soort uit het Conus cardinaliscomplex. De eerste die ik vond was adembenemend: bloedrood! We vonden nog andere, maar deze eerste bleef de mooiste. We vonden bij het duiken verscheidene Fissurellidae – bij sommige exemplaren is het levende dier heel mooi -, Turbo cailletii, een fantastisch mooie jonge Strombus costatus, mooie Turridae en veel andere interessante soorten in de weinige dregpogingen die we ondernamen.
We probeerden ook wat landslakken te krijgen, maar het was er erg droog waardoor de enige die we vonden een soort Potamididae was: Cerithidea pliculosa veracruzensis Bequaert.

Messtal doken we in ondiep water, zodat onze zuurstofvoorraad eindeloos leek. Ik kon dan ook de meeste tijd duiken zonder steeds op mijn meter te kijken hoeveel lucht ik nog tot mijn beschikking had. Er was slechts één plaats waar ik naar dieper water ging om te kijken of ik daar iets kon vinden. Ik heb geen meter op mijn regulateur, ik gebruik een Citizen Aqualand om mijn pols. Maar Murphy reisde weer eens met me mee ( hij moet heel veel zeemijlen op zijn dagelijkse programma hebben staan…): de batterij raakte leeg, juist op het moment dat ik wilde afdalen. Het water was erg helder en warm en er was geen stroming; drie zaken die zelfs een ervaren duiker op het verkeerde been kunnen zetten. Ik voelde echter de druk en besloot langzaam terug te gaan, terwijl ik nog steeds een grote voorraad zuurstof had. Omdat ik me op een klif bevond, was het simpel om steeds even te stoppen en naar schelpen te zoeken. Toen mijn eerste tank leeg was, schakelde ik over op de andere met een werkende meter, zodat ik mijn tijdslimiet wat beter in de gaten kon houden. Uiiteindelijk dook ik tot een diepte van 40 meter. En zoals het meestal het geval is: hoe dieper je gaat des te minder schelpen je aantreft.


Zie de fotopresentatie »

Meestal blijven mijn duikbuddy en ik niet in elkaars buurt in ondiep water (Ik weet het, het is niet volgens de regels ….). Omdat we niet veel tijd over hadden om schelpen te zoeken, gingen we elk naar een ander gedeelte van het rif. De stroming was erg irritant; opnieuw had ik niet genoeg gewicht, waardoor ik me steeds moest vasthouden aan stukken dood koraal om in evenwicht te blijven. Ik ging regelrecht naar een grote koraalbult, toen ik plotseling ronds en glimmends in het zand opmerkte en ernaar toe ging om het te onderzoeken. Meestal besteedt ik niet veel aandacht aan grote vissen als ik schelpen aan het zoeken ben en maak ik me ook niet druk om haaien zolang ze niet te dichtbij komen, maar natuurlijk probeer ik ze vooral ’s nachts zo veel mogelijk te ontlopen. Toen ik deze “glimmende plek” naderde, realiseerde ik me dat dit het oog was van een enorme zandhaai! Deze soort haai is geen menseneter, maar eentje van dit formaat (groter dan ik!) kan je verwonden als hij je raakt bij het wegzwemmen. Ik naderde hem zo dicht als het kon om een foto te maken. Veel dichter kon niet, want ik zat klem onder die koraalbult. Als ik zou proberen nog dichter bij te komen, dan zou de haai me zeker raken bij het wegvluchten. Ik liet het dier dus maar achter en ging naar de andere kant van de koraalrotsen om daar te zoeken naar schelpen.

Dit was onze derde reis in minder dan twee maanden; eerst Nieuw Zeeland en daarna de Cook Eilanden. Ik ontdekte dat dit de beste manier is om af te vallen, zeker als ik voor mezelf kook: ik raakte 6 kilo kwijt! Misschien kan ik een spa openen om gewicht te verliezen en mijn bezoekers laten eten wat ik eet! De prijs? Nou, ik zou alle schelpen houden die verzameld werden.

P.H. Kersten

© Femorale 1999 / 2024 All rights reserved